sobota 2. června 2018

BUDAPEŠŤ: Co se dá všechno stihnout za 3 dny


Vítám všechny u dnešního článku. Rozhodla jsem se vám sepsat itinerář všeho, co jsme v Budapešti stihly podniknout. Co se týče dopravy, opravdu doporučuji zvolit vlak, jelikož je to ta nejlevnější a nejdostupnější alternativa. Vlakové nádraží se nachází přímo ve středu v blízké vzdálenosti stanice metra i autobusů. Jestliže se budete chtít po městě pohybovat s pomocí autobusu, kupte si na nádraží hned několik jízdenek do zásoby, ušetří vám to čas i nervy.

My jsme se první den (s nelehkými obtížemi, ale přece) dopravily na hotel. Jestliže by někdo měl zájem, jmenoval se Mansard Pansio a mohu ho vřele doporučit. Je nicméně trochu dál od centra, tudíž budete muset ráno počítat s delšími přesuny. Hned po ubytování jsme se rozhodly prozkoumat okolí. Náhodou jsme se ocitly na místním festivalu, kde byla výborná domácí limonáda, atrakce a maďarská muzika. Večer jsme strávily procházkou po centru a den zakončily maďarským vínem u bazénu. Je dobré si první den nedávat moc velké cíle. Cestování ve vlaku vás může proměnit v agresivního člověka, tudíž je fajn trochu vydechnout a nabrat síly.

Den 1.
Příjezd
Prozkoumání okolí

Druhý den jsme se vypravily na druhou stranu Dunaje, kde se na konci rozprostírá celý komplex památek. Prohlédnout si tam můžete Budínský hrad, Rybářskou baštu nebo baziliku. Doporučuji si ale předem zajistit vstupenky, jinak budete čekat více jak tři hodiny na sluníčku. Kolem je spousta restaurací, tudíž se aspoň při čekání nebudete nudit.

My se po obědě vypravily zase zpět přes most do druhé části města. Na programu jsme měly židovskou synagogu, druhou největší v Evropě. Vstupné je drahé, proto si rozmyslete, jestli vám za to návštěva opravdu stojí.

Následuje má nejoblíbenější část celého výletu. Židovský bar, který se nachází kousek od synagogy. Místo je vyzdobené kusy věcí, které majitelé našli na ulici; např. staré zrcadlo a vrak auta. Místo působí umělecky, a pokud je ve vás pisatelská duše, jsem si jistá, že by na tomto místě nalezla spoustu inspirace. V baru se kupují hlavně koktejly s alkoholem, nicméně my zkusily broskvovou limonádu a byla vynikající! Ve volném čase můžete místo pořádně prošmejdit, na střeše je například skvělá botanická zahrada. Večer se tam pořádají i koncerty, proto pokud se vám podaří najít hotel v blízkosti, může být váš výlet opravdu nezapomenutelný.

Margaretin ostrov se nachází uprostřed obou částí města. Můžete si tam zapůjčit šlapací auta nebo si udělat piknik uprostřed parku.
Den 2.
Budínský hrad
Rybářská bašta
Bazilika
Židovské město
Synagoga
Židovský bar
Margaretin ostrov


Další den byl pro nás trochu zklamáním, jelikož i přes naše brzké vstávání jsme neměly šanci dostat se do parlamentu. Udělejte si určitě rezervace dopředu, vyhnete se frontám i smutku z tabule hlásící „vyprodáno“. Když se projdete kolem Dunaje, narazíte na boty, které mají připomínat památku obětem války.

Central Market Hall je místo plné suvenýrů, čerstvé zeleniny, chilli papriček a ovoce. Jestliže budete nakupovat předměty pro své milé, doporučuji právě zde, jelikož jsou ceny nízké oproti obchůdkům v centru. Na cestě zpět si můžete zakoupit plavbu lodí, která vám ukáže nejzajímavější památky Budapešti. Nekupujte si ale lístek kvůli uvítacímu drinku zdarma, jedná se pouze o perlivou či neperlivou vodu (ups).
3. Den
Parlament
Boty na Dunajském pobřeží
Chrám sv. Štěpána
Central Market Hall
Plavba lodí

4. Den
Odjezd


Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuju za každý komentář! Moc si jich vážím:)