pátek 18. května 2018

Co vyzkoušet a naopak raději nezkoušet v Budapešti



Už jsou to bezmála tři týdny, co jsem se s kufříkem vracela z nedalekého Maďarska. Cestovat je někdy dost stresující situace, hlavně když nemůžete hodinu najít místo na prodej jízdenek a sluníčko pomalu začíná zapadat. Celkem jsem v hlavním městě strávila čtyři dny, kdy itinerář bude sestaven a zveřejněn za pár dní.

Začneme jídlem, jelikož každý správný turista by měl započnout prozkoumání nového místa v restauraci. My jsme do Maďarska jely s tím, že musíme zaručeně ochutnat jejich rybí polévku. Pokud by se vám náhodou poštěstilo, že ji zahlédnete na jídelním lístku, neváhejte. Je totiž možné, že už později takové štěstí mít nebudete. Nutností také byl guláš, který se od toho českého v mnohém liší.

Ve dni příjezdu si vyhraňte pár hodin na procházku po okolí, je totiž možné, že náhodou objevíte pouť s festivalem a maďarskou muzikou. V horkých dnech je na každém rohu domácí limonáda, která rozhodně stojí za vyzkoušení.

Když si uděláte čas na návštěvu Margaretina ostrova, můžete si vypůjčit šlapací autíčka, kterým můžete celý ostrov objet dokola. Je to sice fuška, ale okolí určitě stojí za to. Pokud si hodláte domů odvést hromadu suvenýrů, doporučuji Central Market hall, kde najdete všechny magnetky i figurky za opravdu málo peněz. Můžete si tam také nakoupit čerstvou zeleninu nebo maso, pokud byste se chystaly večer grilovat. 


Na druhou stranu opravdu nedoporučuji kupovat víno, které stojí méně jak 2000 forintů. Maďarské víno je opravdu vynikající, tudíž je lepší si za kvalitu připlatit. Raději nepokoušejte štěstí a nakupte si jízdenky na hromadnou dopravu dopředu, jelikož se automaty nachází pouze na pár místech. To platí hlavně u autobusové dopravy, metro je na druhou stranu krásně přehledné a lístky se dají koupit skoro v každé stanici.

V letních měsících ani nezkoušejte vyjít ven bez opalovacího krému. Většina památek je na rozlehlých místech, kde se do stínu skoro nikde neschováte. Radši nezkoušejte debatovat se starší generací anglicky a ptát se jich na cestu. Je to ztráta vašeho i jejich času. Také se nesnažte dostat do synagogy, když máte na sobě pouze tílko a krátké kraťásky. Možná totiž skončíte s obvázanou bundou kolem kolen jako mumie a s papírovým ubrusem přes ramena.

Plavbu na lodi vybírejte opravdu pečlivě. Je totiž možné, že si koupíte dražší plavbu pouze kvůli uvítacímu drinku, který se v závěru promění pouze ve výběr mezi perlivou a neperlivou vodou.

Máte i vy nějaké tipy?:)

1 komentář:

  1. V Budapešti jsem před 2 roky strávila jeden úžasný týden! Je to nádherné místo :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuju za každý komentář! Moc si jich vážím:)