pondělí 29. února 2016

DOPORUČENÍ: Jak překonat čtecí krizi


Zdravím všechny u dnešního článku:)
V poslední době slýchávám u hodně bloggerů, že procházejí čtecí krizí. Buď je čtení nebaví, nemají na něho čas nebo zkrátka nenašli knihu, která by je dostatečně uchvátila. Tato krize je zkrátka noční můrou každého knihomola, jelikož knihy milujeme, ale přitom se nemůžeme do čtení dokopat. Já osobně si tím prošla hned několikrát (naposledy od začátku února až do včerejška) a vždy mě pomohlo něco jiného. Proto jsem se rozhodla napsat článek a podělit se s vámi o mé tipy. 

1. Navštivte knihkupectví
Není nad ty chvilky, kdy se procházíte svým oblíbeným obchodem s knížkami, vyndáváte jeden titul za druhým a nasáváte atmosféru panující okolo. Nejradši mám, když nikdo z mých známých není okolo a já se mohu zastavit úplně nad každou blbostí, která mne zaujme. 

2. Čtěte recenze
Nevím jak je to u vás, ale pro mě je čtení recenzí naprostý odpočinek. Vždy mám neskutečnou radost, když objevím nový článek u nějakého mého oblíbeného bloggera, jelikož si čtení knižních příspěvků naprosto užívám. Někdy dokážu strávit i hodiny ležením v posteli a pročítáním jednotlivých recenzí, které mne zaujaly. Recenze čtu klidně i několikrát za sebou, ať už jsou pozitivní či negativní, plné kladů či záporů. Většinou jsou to právě recenze, které mě opět vrátí do čtecí nálady.

3. Zkuste jiný žánr
Není knihomola, který by si nestěžoval na množství knížek k přečtení a málo času, který na ně má. Kdy se vám naskytne příležitost zkusit něco nového, objevit žánr, který jste nikdy ještě nezkusili? Třeba objevíte něco, co vás uchvátí a povzbudí do dalšího čtení!

4. Sledujte booktubery
Sice se tento trend v České republice ještě moc nerozrostl, ale i tak tu máme spoustu skvělých youtuberů, kteří natáčí videa o knížkách a novinkách, které nakladatelé chystají. Uvařte si váš oblíbený čas, přineste si k počítači něco na zub a užijte si večer ve společnosti videí a spousty nových knižních tipů.

5. Šáhněte po něčem nenáročném
Nejlepší jsou romantické knihy plné klišé, lásky a trapasů. Zkrátka knihy, u kterých si váš mozek odpočine a nebude muset vymýšlet snové krajiny ani žádné nadpřirozené bytosti. Většinou se mi to stává právě u fantasy, kdy můj mozek odmítne spolupracovat a já si tak čtení neužívám tak, jak bych chtěla. Proto doporučuji šáhnout po té nejromantičtější knize, kterou ve své knihovně najdete a odpočinout si u jednoduchého příběhu plný klišé, ztráty lásky a jejího opětovného nacházení.

6. Čím užší titul, tím lepší
Bojím se tlustých knížek. Špatně se mi drží a jen pomyšlení na ten počet stránek mě děsí. Jsou to právě tyto knihy, kvůli kterým se ocitám ve čtecí krizi, jelikož mě připadá, že děj vůbec neubíhá a já se stále držím na stejném místě. Pokud máte stejný problém jako já, odsuňte všechny bichle co nejdál a vezměte do ruky něco užšího, co budete mít za pár hodin přečtené. 

7. Weheartit.com
Tahle stránka je zkrátka ráj pro všechny knihomoly. Do vyhledávače si zadejte jednoduše "Library" nebo "Books" a vaše oči se rozzáří při pohledu na všechny ty krásné knihy, které se vám na obrazovce objeví.

8. Dejte si re-reading vaší oblíbené knihy
Kniha, která vás jednou naprosto nadchla a okouzlila, teď určitě jen leží ve vaší knihovně a zbytečně se na ni práší. Zkuste si ji přečíst ještě jednou a vzpomenout si na všechny zážitky, které vám tato kniha kdysi přinesla.

9. Čtení v jiném jazyce
I když je tento tip pro někoho asi nepochopitelný, můžu vám zaručit, že mě pomáhá ze všech výše zmíněných tipů nejvíce. Dokonce se u čtení naučíte i něco nového, což je rozhodně plus! Pokud zrovna neholdujete angličtině, němčině ani žádným jiným jazykům, půjčte si v knihovně slovenskou knížku. Nebo si také můžete koupit zahraniční výtisk vaší nejoblíbenější knihy, kterou jste četli tolikrát, že už ji znáte nazpaměť. Tahle se naučíte spoustu nových slovíček a připomenete si příběh, který máte rádi.

10. Nenuťte se do čtení
Můj závěrečný tip bude velmi jednoduchý a to nenuťte se do toho. Čtení by mělo být koníčkem, který si budete užívat a ne něčím, do čeho se musíte nutit. Proto si radši pusťte váš oblíbený film či seriál a moc se tím nestresujte. Krize jednou odejde a vy si opět budete listovat vaší oblíbenou knížkou a užívat si příběhy hrdinů naplno.

12 komentářů:

  1. Pěkný článek :)
    Nějak před vánoci jsem měla takovou menší čtecí krizi a tak jsem si dala chvíli pauzu. Moc to nepomáhala a popravdě mě to docela štvalo, protože jsem se v té době potřebovala trochu rozptýlit. Nakonec jsem sáhla (jak sama píšeš) po nějaké tenké knize, která mi navrátila chuť ke čtení a pak už to šlo hezky, sice pomalu, ale šlo to a navrátila jsem se zase do čtecího režimu ^^

    OdpovědětVymazat
  2. To je moc pěkný článek, napsala jsi ho fakt výstižně. :)
    Mně nejvíc pomáhá změna žánru. :) Občas, třeba teď, musím číst odborné knížky a i když je to zajímavé, ono 688 stran hustě popsaného textu o socialismu není nic moc zábava na večer. Navíc mě z toho bolí oči. Proto to prokládám buď nějakými oddechovkami, nebo jsem si poslední dobou zvykla čtecí krizi překonávat posloucháním audioknih a vybarvováním omalovánek k tomu. :)
    Fakt dobrý článek. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný článek :) Co se týče českých booktuberů, rozhodně doporučuji všem Rodaw z Knihánkova! :) Je fakt skvělá a milá :)

    OHNĚM POLÍBENÁ

    OdpovědětVymazat
  4. Supr článek! Když přijde krize, pomáhá mi taky nějaký lehčí žánr, říkám tomu plážové čtení.

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělý a užitečný článek :) Já mívám krize spíše typu. mám toho doma tolik, že nevím do čeho se pustit :) Pak jenom koukám na tu přeplněnou knihovničku a nevím, do čeho se začíst :D Ale vždycky pomůže re-reading oblíbených knížek :)

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělý článek! Hned mám chuť dát si re-reading jedné z mých oblíbených knih- tohle mě totiž nenapadlo. Mám teď taky tak trochu čtecí krizi, ale tvůj článek mi vážně pomohl :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ja mám práve presne opačný problém a síce, že mám rozčítané tri knihy súčasne... :-D

    OdpovědětVymazat
  8. Super tipy. :) Myslím, že změna žánru vážně asi pomáhá nejvíc. Co by mně osobně nepomohlo ani trochu by byla ta jednoduchá, romantická literatura. Ta mě šíleným způsobem nebaví ani za normálních okolností, takže by mě rozhodně nepovzbudila k dalšímu čtení. Naopak fantasy mi obvykle pomáhá... :D

    OdpovědětVymazat
  9. Zrovna teď čtecí krizi nemám a věřím, že mi ani v brzké době nehrozí. Málokdy mě postihne, což je fajn a poslední dobou mám pocit, že bych jenom četla a koukala na filmy a seriály :D
    Ale pokud někdy přijde, určitě sáhnu po tvých radách. Hlavně to knihkupectví a Weheartit.com :)

    OdpovědětVymazat
  10. Opravdu skvělý a zajímavý článek! :) Já čtecí krize moc často nemívám, teď jsem ale napůl cesty k tomu, abych do takové krize spadla. Mám totiž rozečtené Děti ze stanice ZOO a mám doslova strach číst dál, což se mi snad ještě v životě nestalo. :')

    OdpovědětVymazat
  11. Zrovna čtecí krizí procházím, no :D Chtělo by to nějak se z toho dostat a nic mi nepomáhá :D

    OdpovědětVymazat
  12. Jé moc děkuji za všechny ty rady. Právě si jednou takovou krizí procházím a jsem z toho, mírně řečeno zoufalá. Určitě ty tipy vyzkouším a budu doufat, že zaberu. Jinak máš moc povedený článek, jdu rovnou i na ty další.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuju za každý komentář! Moc si jich vážím:)