sobota 22. září 2018

RECENZE: Suchý hadr na dně mořském




Už jak z názvu knihy vypovídá, jedná se o vtipné ztvárnění s nádechem ironie. Hlavní hrdinkou je mladá dívenka, která svými otázkami a poznatky vrátí čtenáře do dětských let. Po každém tělocviku se málem volá záchranka, jiný vzhled aktovky může za napjaté vztahy mezi spolužáky a bratr je tak tlustý, že si musí ráno přivstat, aby mu pomohla se nasoukat do punčocháčů. Přidejte k tomu dobrý smysl pro humor a pár trapasů s knězem a máte se smíchem vystaráno na celé odpoledne.  

Anička je tvrdohlavá a nenechá si do věcí mluvit. Někdy se chová nepatřičně, někdy možná až drze, ale nějakým zvláštním způsobem se to vždy obrátí v humornou příhodu. V jejím životě se objevuje spousta situací, které si prošel každý z nás, tudíž je velmi lehké se s hlavní hrdinkou ztotožnit. Výběr střední školy a následný výběr zaměstnání je nejspíš noční můra všech studentů, nikdo to však nedokáže pobrat tak, jak dívka z této knihy.

Příběh díky krátkým kapitolám rychle odsýpá a jako odměnu za doposlechnutí úseku na vás čeká krátká znělka, jejíž rytmus si snad nejde nezamilovat. Autorkou audioknihy je Vanda Hybnerová, která se do role perfektně vžila, a její hlas propůjčil knize nadhled, který vtipné situace dokresloval. Můžete ji znát například z Divadla Komedie nebo Divadla Labyrint. Její zpracování hodnotím pěti hvězdičkami.

Jelikož nám kniha popisuje průřez celého života jedné malé holčičky, můžeme sledovat její priority, které se s postupným ubýváním kapitol mění. Aniččin svět se v dětství točí hlavně kolem nové desky Karla Gotta a páru nových botek. S nástupem do první třídy ale ochutnává hořkou pravdu mezilidských vztahů, o pár let později se potýká s prvním alkoholickým drinkem a nekončí to ani u první žádosti o sex.

Větná skladba je jednoduchá a každá kapitola je navíc ozdobena vtipným zakončením, které funguje trochu jako cliffhanger. Audioknihu bych tedy naprosto doporučila do auta na cesty, do kuchyně při vaření nebo na cestování metrem či tramvají. Jednoduchost příběhu vás uvolní a příjemně naladí na všechny ty nepříjemnosti, které vás můžou ten den čekat. Jelikož mi přišlo zakončení poněkud zvláštní vzhledem k tématu knihy, hodnotím celkově čtyřmi hvězdičkami.

Za poskytnutí audioknihy mnohokrát děkuji audioteka.cz. Ukázku zdarma si můžete prohlédnout zde.

1 komentář:

Moc děkuju za každý komentář! Moc si jich vážím:)