úterý 8. prosince 2020

RECENZE: Lidé



Je těžké popsat nepopsatelný příběh. Zkusím tedy začít někde uprostřed a doufat, že spolu obsáhneme začátek i konec. 

Andrew Martin je vysokoškolský profesor, který ve svém životě obětoval vztah s manželkou, výchovu svého syna, koníčky, život bez stresu a peníze. Proč? Aby přišel na kloub Riemannově hypotéze.

Příběh ale začíná nadpozemskými bytostmi žijícími na jiném místě ve vesmíru. Když se o skutečnosti, že profesor na matematickou záhadu přišel, dozví, sešlou svého zástupce do těla Andrewa Martina. A ten najednou běhá nahý po silnici, nerozumí burákovému máslu a ve psovi vidí nejúžasnější stvoření. Má také velmi důležitou misi, která není tak lehká, jak se může na první pohled zdát. 

Matt Haig píše knihy pro děti i dospělé. Narodil se v roce 1975 v Anglii. Ve svých textech spojuje realitu s fantasy světem a sám se svěřuje, že mu psaní pomáhá od panických atak. Jeho kniha byla přeložena do 28 jazyků. Mezi další tituly patří How to stop time, The midnight library nebo Důvody, proč zůstat naživu.

Začátek je napínavý. Čtenář vůbec netuší, do čeho se pustil, a marně hledá vodítka týkající se obsahu příběhu. Sledujete příběh nahého muže, pro kterého jsou lidé naprosto cizí. Musí se  rychle adaptovat, aby mezi ně zapadl. Přijdou mu zvláštní, vtipní a vlastně i trochu hloupí, protože se zaobírají věcmi, které nemají vůbec smysl. Právě začátek je na celé knize nejzajímavější, jelikož se věnuje našim charakteristikám, o kterých byste snad nikdy ani nepřemýšleli. 

Odpovídáme pozitivně na otázky, které nás uvnitř trápí. Smějeme se, ale přitom pláčeme zároveň. Milujeme někoho, kdo stejně zemře. Jíme sendvič s burákovým máslem.

„Lidé krávy chovají, potom jim podříznou krk, rozkrájí zvíře do balíčků, zchladí, prodávají a vaří. Při tom všem zřejmě získali oprávnění změnit slovo „kráva“ na hovězí, což je název vzdálený od toho původního, protože to poslední, o čem chtějí lidé přemýšlet, když jedí krávu, je kráva.“ 

Pozastavíte se nad detaily a uvědomíte si, jak bizarní jsou věci, které bereme jako součást našich životů. Je to vtipné, vynalézavé a možná trochu i zvrácené. Potom se ale bytost v matematikově těle uvelebí a z příběhu mizí zvídavost, která ji dělala tak jedinečnou. Místo toho ji nahradí předvídatelnost, dialogy bezduchého tlachání a zvraty, které nejsou ničím výjimečným. Celý střed knihy se stává zbrklým a zmatečným.

Bytost začala s lidmi komunikat, jako kdyby nebyla cizí, a přitom ještě před dvěma hodinami nevěděla, že lidé existují. Prolínají se tam problémy, které do původní myšlenky vůbec nezapadají, jsou zkrátka jen uměle nastavovány.

„Netrap se svými schopnostmi. Máš schopnost milovat, a to úplně stačí.“ 

Autor naťukl spoustu příběhových linií, a nakonec se pořádně nevěnoval ani jedné z nich. Ke konci byla snaha o rychlé vyřešení, ale text knihy by měl plynout. Zbrklé popsání všeho v jednom odstavci není řešením. Opravdu ale oceňuji závěrečné rady lidstvu. Jsou nápadité a trefné.

Příběh měl potenciál. Měl spád, myšlenku a šmrnc, který se v titulech špatně hledá. Kdyby se autor držel původní myšlenky – externího popisu lidí a všech zvláštností – napsal by něco úžasného. Do příběhu se ale až příliš ponořil a původní myšlenku moc brzo opustil. Vrací se k ní až na posledních deseti stranách.

Netvrdím, že kniha nikoho nezaujme, vždyť hodnocení ostatních čtenářů jsou opravdu velmi vysoká. Jen bych ji doporučila někomu, kdo se zajímá o matematiku a nehledá v příbězích promyšlenost a hloubku. Za sebe ji dávám dvě hvězdičky.

Mnohokrát děkuji megaknihy.cz za recenzní výtisk. Na knihu se můžete podívat zde. Při koupení dostanete dopravu zdarma.

 

2 komentáře:

  1. Ahoj, já s recenzí naprosto souhlasím!!! jsem ráda, že jsem ji četla, ale asi taky poputuje dál:) přítelovi se zase moc líbila, takže opravdu sto lidí sto chutí:)

    OdpovědětVymazat
  2. Na tuhle knížku se hodně těším. Jen teď předěláváme dům, takže na to není čas ani energie, aby člověk pak ještě po večerech četl. Zrovna dneska přidělávám rozvodné krabice pod omítku, takže v tomhle teple je to fakt lahůdka. Už aby bylo normální počasí a udělala se větší zima. ;-)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuju za každý komentář! Moc si jich vážím:)