čtvrtek 13. února 2020

RECENZE: Hygge (prostě šťastný způsob života)


Vstoupíte do vytopené chaty, ve které v krbu plápolá oheň, a spolu se svíčkami místnost osvětluje jen jedna vysoká lampa v koutě. Vzduchem se nese vůně právě upečených skořicových šneků a na plotně probublává svařené portské. U gauče jsou připravené vlněné ponožky a svetry, kolem stěn jsou vyrovnané desítky knih a nechybí ani zásoba polštářů a dek. K večeři je v plánu pečené vepřové, které si s rodinou užijete ve společnosti deskových her. Kromě skořicových šneků je jako dezert připravené i osmažené kynuté těsto, ke kterému jsou na stole vyrovnané zavařeniny, bublaniny a domácí džemy. No není tohle prostě šťastný způsob života?

Meik Wiking je prezidentem Institutu pro výzkum štěstí v Kodani. Ve své kanceláři nemá moderní stůl se dvěma židlemi, ale má v ní pohodlný gauč, zásobu něčeho sladkého k zakousnutí, spoustu lamp a polštářů. Svůj život zasvětil výzkumu, jak si svět stojí v rámci štěstí obyvatel. Zjistil, že právě pro Dány, je hygge jeden z klíčových důvodů, proč jsou jako národ nejšťastnějším ze všech.  

Sám autor zmiňuje, že se slovo hygge nedá vysvětlit. Jedná se o pocit sounáležitosti a pohody, o celkový klid. Právě sounáležitost a trávení času se svými milovanými patří (kromě svíček, samozřejmě) mezi hlavní pilíře. Pro mě bylo například i zajímavé zjištění, že Dánové nekupují voňavé svíčky, ale potrpí si, aby byly pouze bílé a bez přidaných vůní

Největším plusem celé knihy je rozhodně design. Už když ji otevřete, zjistíte, že je na ní vše hyggelig. Výběr barev, nádherných fotografií i drobných malůvek vás dozajista okouzlí. Mít titul doma je tedy spíše sběratelskou otázkou, na poličce se vyjímá naprosto fantasticky. Není vůbec od věci si sem tam sednout ke krbu, dát si horkou čokoládu se šlehačkou (kalorie jsou v hygge dovoleny!) a knihu si zpětně prolistovat jen pro naladění atmosféry. 

Hrubý národní produkt nebere v úvahu zdraví našich dětí, kvalitu jejich vzdělání nebo radost jejich her. Nezahrnuje krásu naší poezie nebo stabilitu našich manželství, inteligenci nebo politickou soudržnost zkrátka měří všechno, jen ne to, co činí život hodnotným. Robert Kennedy

Mě nejvíce potěšily recepty, protože miluji pečení a o dánských národních pokrmech jsem už hodně slyšela. Jsem tedy nadšená, že si můžu hygge atmosféru navodit i u sebe doma. Kromě receptů se v knize nacházejí i výsledky různých studií, informace o slavných návrhářích lamp nebo tipy, kam v Kodani zavítat. Můžete tedy příště vzít knížku s sebou a procestovat Dánsko přesně tak, jak by se mělo. Najdete tam i tipy na každý měsíc v roce zvlášť. Co podniknout v březnu, když je ještě deštivo? Jak si hygge vytvořit v parném červencovém odpoledni? 

Pokud bych měla knize něco vytknout, bylo by to nejspíše opakování stejných principů. Už na začátku vám je v podstatě jasné, že svíčky, krb a společnost jsou těmi nejdůležitějšími surovinami pro ten nejlepší recept na hygge večer. Kdybyste chtěli, mohli byste všech 280 stran prolistovat do dvou hodin. Největším kouzlem však je, když si čtení vychutnáte a nad každým obrázkem se zvlášť pozastavíte. A samozřejmě tedy i odpadne pocit toho, že čtete o svíčkách na každé stránce.

https://www.megaknihy.cz/esoterika/20442414-the-key-to-happiness.htmlKniha Hygge není návodem pro dokonalý život. Vždyť ani Dánové by netvrdili, že je jejich život bez chybičky. Je to ale příručka pro ty, kteří by si ho rádi udělali pohodovější. Je to taková hezká připomínka toho, že to nejdůležitější a nekrásnější máme v životě vlastně zadarmo. A hyggelig je všechno, pokud se u toho cítíme šťastní.

"Staré, trochu zplstnatělé vlněné hygge ponožky nejsou nic moc - a to je podstatná vlastnost anatomie hygge. Šampaňské a ústřice mohou být ledasčím, jenom ne hygge."

https://www.megaknihy.cz/zdravi-diety/305841-lykke.htmlOd autora jsem četla i pokračování s názvem Lykke. Neřekla bych, že na prvotinu přímo navazuje, ale více se věnuje a rozemírá téma společnosti. Tomu, jak bychom měli navazovat kontakty a nemyslet jen na sebe. Není důvod tedy tituly srovnávat, každý pojednává o něčem jiném a vzájemně se doplňují. Kdybyste se chtěli podívat i na ostatní knihy autora, najdete je zde. Dají se koupit i ve slovenštině nebo angličtině.

Je jen na vás, jestli budete chtít rady aplikovat i do svého života. Ne nadarmo se však tvrdí, že jsou Dánové (i přes to, že platí jedny z nejvyšších daní) nejšťastnějším národem. Máme se toho od nich rozhodně co učit. Klíčové je, že hygge nestojí skoro nic, jen náš čas a motivaci žít v přítomném okamžiku. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji megaknihy.cz. Na titul se můžete podívat zde.
 

1 komentář:

Moc děkuju za každý komentář! Moc si jich vážím:)