čtvrtek 29. října 2020

RECENZE: The art of making memories



 Každý z nás má vzpomínky. Některé s úsměvem na rtech vyprávíme rodině a kamarádům, druhé bychom raději co nejdříve zapomněli. Ty veselé bychom si ale měli uchovat, nadále je oživovat a vyprávět, abychom je nikdy nezapomněli. A tomu se právě tato kniha věnuje. 


Knihy od Meika Wikinga všem už několik let doporučuju a nenápadně podsouvám. Mimo krásné vnitřní grafické úpravy (mezi textem jsou fotografie samotného autora i ilustrace), knížka může fungovat jako dekorace do bytu. Díky ilustracím si lépe dokážete představit, co autor textem myslel. A taky vás vždy mile pohladí po duši a trochu opět hodí do hygge atmosféry. Není totiž nic lepšího než tituly Meika Wikinga, teplé ponožky, svíčky, upečené skořicové šneky a horká čokoláda se šlehačkou v ruce. 

 

Jazyk je čtivý a způsob vyprávění opravdu vtipný (knížka vyšla samozřejmě i v češtině!) Sama jsem se několikrát mezi četbou zasmála, což způsobilo nevoli titul kdykoli, byť jen na minutku odložit. 


Vzpomínky hrají významnou roli v léčení deprese i zlepšování nálad. Vzpomínky se ale rády ztrácejí, schovávají nebo zapomínají. Je proto důležité se jim věnovat a často si je připomínat. Hezkou aktivitou na víkend může být například vytváření společného fotoalba. Kniha obsahuje opravdu nespočet tipů, doporučuji si dělat poznámky a poté si je zpětně projít. 


 

„You can always make money, you can’t always make memories"


Autor také píše o tom, že si pamatujeme všechna naše „poprvé“. S věkem jich je ale stále méně a méně. Pojďme to napravit! Běžte jíst krevety při západu slunce, udělejte si večeři na zahradě na vařiči nebo jezte upečené sušenky v kině. Vyberte si k tomu ty správné lidi a máte kompletní recept na hezkou vzpomínku.

 

Meik Wiking žije v Dánsku a pracuje v Institutu štěstí. Porovnává úroveň štěstí v jednotlivých zemích, přednáší na univerzitách, chodí rybařit a také píše knihy. Recenzi na jeho knihu Hygge si můžete přečíst zde. No a i když se mi Hygge líbilo přeci jen o trochu více, i tak musím dát Vzpomínkám pět hvězdiček.


1 komentář:

  1. Tuhle knížku mám v plánu si vzít na dovolenou pod stan. Doufám, že i při náročném programu si najdu večer chvilku času a za ten týden ji dočtu. To téma mě hodně zajímá, Navíc se mi moc líbí ten hygge styl a přesně to, co píšete. Ta knížka prostě krásně vypadá sama o sobě. :) V tomhle případě bych klidně i řekla, že forma vyhrává nad obsahem. .)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuju za každý komentář! Moc si jich vážím:)